Tuesday, 21 September 2010

Niat...

As what has been promised before this, I'll share a hadith with you guys today.  Dan hadis pada hari ni adalah merupakan hadis yg sangat popular dalam kalangan masyarakat kita pd umumnya.  Even budak2 kecik pun dah leh paham konsep hadis ni...Hadis ni, tak lain tak bukan adalah berkisarkan tentang niat yakni permulaan kpd segala amalan.

Drpd Amirul Mukminin Abu Hafs Umar bin al-Khattab r.a., aku mendengar Nabi s.a.w. bersabda, "Sesungguhnya semua amalan perbuatan adalah dinilai mengikut niat.  Setiap org dinilai dgn niatnya.  Sesiapa yg berhijrah kpd Allah & Rasul-Nya maka hijrahnya dinilai mengikut niatnya menuju kepada Allah & Rasul-Nya.  Sesiapa yg berhijrah utk mndapatkn dunia atau wanita untuk dikahwininya maka hijrahnya dinilai mengikut tujuan Hijrah itu."
(Riwayat al-Bukhari & Muslim)

Penjelasan
  • Amalan hanya diambil kira jika disertai dgn niat.  Apa yg dimaksudkn dgn amalan ialah segala perkataan & perbuatan yg dilakukan oleh mukallaf sama ada fardhu atau sunat...sedikit mahupun banyak.
  • Hijrah pula ialah meninggalkn sesuatu kpd sesuatu yg lain yakni dlm syarak, meninggalkn larangan Allah s.w.t..
(Tuhfah al-Ahwazi)
Sumber: 300 Hadis Bimbingan karya Ustaz Zahazan Mohamed & Ahmad Hasan Mohd. Nazam (2007). M/s 2&3. KL: Telaga Biru.

Saya akan cuba kongsikn hadis-hadis drpd pelbagai tajuk seperti amal, solat, puasa, etc... So, Insya-Allah, setiap hadis yg dikongsikn akan menyentuh tajuk2 yg berbeza.  Maafkan sy seandainya terdapat kesilapan & kekurangan di dalam apa yg sy cuba kongsikan & juga kerana tidak dapat memasukkan versi original hadis dalam bahasa Arab kat sini.  Sesungguhnya Allah sahajalah yg Maha Mengetahui dan sy ini cumalah insan yg lemah & hina disisi-Nya. Wassalam...

Monday, 20 September 2010

Hadis-hadis...

Assalamualaikum wbt...

Sebentar tadi (dalam jam 11.20 pm waktu UK), aku pergi jemput seorang sahabat kat stesen bas Bretonside.  Dia baru je balik from Malaysia.  Alhamdulillah, dia selamat sampai kat Plymoyth. Risau gak coz dia balik sorg2 & instead of going back by train dia terpaksa naik bas coz tiket train agak mahal time dia nak beli tu.  Bas dia pla smpai Plymouth lewat malam & it's a good thing if there's someone that she knows leh amik dia kat stesen bas.  Dan di situlah aku muncul... hehe... 

Before dia balik ari tu, aku pesanla kat dia suru belikan beberapa buah buku agama sbg ole-ole.  Alhamdulillah, even though dia cuma dpt belikan sebuah buku je, aku still bersyukur.  And... this is where the best part comes in... Aku order kat dia sebuah buku...tajuknya '300 Hadis Bimbingan' oleh Ustaz Zahazan Mohamed & saudara Ahmad Hasan Mohd. Nazam.  Di dalam buku ini, terdapat 300 hadis sahih yg mencakupi pelbagai bidang termasukla ilmu, amal, berjemaah, doa, akhlak, etc... memang banyak sgt.. nak list kat cni pun payah. So, aku plan nak share hadis2 ni kat dlm blog aku ni... perhaps at least dua tiga kali seminggu? Satu hadis bg tiap2 ari tersebut...Or..Maybe every day? Tengokla camna... Takut nanti kena bg amaran copyright la pla klu aku maen share je skali semua.  What do you guys think? Please leave your comment in the comment section below. Oh ya, credit to my shabat td juga coz dia yg bg cadangan ni kat aku... & memang aku setuju gak ngan idea ni.  Kalau ada ilmu yg baik kenala share2, betul tak? hehe.. 

Sunday, 19 September 2010

If I Die Young...


"If I Die Young"

If I die young, bury me in satin
Lay me down on a, bed of roses
Sink me in the river, at dawn
Send me away with the words of a love song

Uh oh, uh oh

Lord make me a rainbow, I’ll shine down on my mother
She'll know I’m safe with you when she stands under my colors, oh and
Life ain't always what you think it ought to be, no
Ain't even grey, but she buries her baby

The sharp knife of a short life, well
I’ve had, just enough time

If I die young, bury me in satin
Lay me down on a, bed of roses
Sink me in the river, at dawn
Send me away with the words of a love song

The sharp knife of a short life, well
I’ve had, just enough time

And I’ll be wearing white, when I come into your kingdom
I’m as green as the ring on my little, cold finger, I’ve
Never known the lovin' of a man
But it sure felt nice when he was holding my hand, there’s a
Boy here in town says he’ll, love my forever
Who would have thought forever could be severed by
The sharp knife of a short life, well
I’ve had, just enough time

So put on your best boys and I’ll wear my pearls
What I never did is done

A penny for my thoughts, oh no, I’ll sell them for a dollar
They're worth so much more after I’m a goner
And maybe then you’ll hear the words I been singin’
Funny when your dead how people start listenin’

If I die young, bury me in satin
Lay me down on a, bed of roses
Sink me in the river, at dawn
Send me away with the words of a love song

Uh oh (uh, oh)
The ballad of a dove (uh, oh)
Go with peace and love
Gather up your tears, keep ‘em in your pocket
Save them for a time when your really gonna need them, oh

The sharp knife of a short life, well
I’ve had, just enough time

So put on your best boys and I’ll wear my pearls




This is the lyrics of The Band Perry's hit song, 'If I Die Young' (click this link to watch the vid clip).  I found this song on Youtube this morning and once I've heard it, immediately, I fell in love with it.  Just read the lyrics. It is so beautiful, don't you think so?  I know this is girlish, but, hey, it's not wrong to show your 'sweetness' sometimes...hehe...

Saturday, 18 September 2010

Penatla... =_='

Assalamualaikum wbt...Salam sejahtera....

Hari ni aku rasa penat giler... Tapi bukanla sebab aku berlari 20 round pusing padang Marjon..Oh..bukan.. Penat sebab menyambut ketibaan junior2 yg baru smpai from Malaysia (Macam aku pula yg travel jauh..).  Lebih kurang 12.40 pm (waktu UK), mereka pun tiba kat Marjon ni dgn selamat... Alhamdulillah. Tapi yg sedihnya, 3 org tak kelihatan td. All from IP Gaya. Hurm..kesian gak ngan 3 org ni sebab dorg xdpt fly together2 ngan classmates dorg. Sebabnya? Ni suma sebab Visa kena rejectla ni.. In the end of day, dorg terpaksa pula buat visa balik...duit lg.. aku dgr2 dorg abes total dlm RM3000 kot..Giler! Nasebla time aku nak fly dulu takde jd hal2 camni. Syukur sgt2... Skrng dorg2 ni terpaksala fly ngan budak2 IP lain.. Entah bila dorg nak smpai cni. Hopefully you guys dptla fly secepat yg mungkin..InsyaAllah..Amin...

Aku rasa hepi gak hari ni coz I finally have a new housemate! Bilik dia sebelah bilik aku jerrr... Yg beshnya dia junior aku kat Gaya dlu..senangla ckit..xdela rs kekok. Yg lg besh sebab aku leh solat berjemaah ngan dia.. dptla tmbah pahala pasni..huhu...  Tapi, aku terkilan ckitla... bukan sebab dia..sebab aku xdpt bkenalan ngan junior2 from IPKB. Lum ada rezki lg kot. Budak Gaya takpala coz dah kenal dr IP Gaya lg... Yg budak2 from IPKB ni je... Ramai kot aku tak kenal. Hurm...


Tu jela kot. tak taw nak share apa ngan korg... Ngah blur2 lg ni... +_+'
hehehe.. I'll figure out something what to write tomorrow.  Harap2 takdela seboring yg  ni... Aku yg tulis sndri ni pun rasa bosan..ahaha.. Kla, take care guys... Daaaa~ ^^



Friday, 17 September 2010

That Girl...

Hi guys! I don't have anything interesting for you today (Oooo..So sad..).  I'm so tired... I mean really2 tired.  Nonetheless, I don't want to leave you guys with nothing so I thought I just share with you one of my favourite Youtube songs, 'That Girl' by David Choi.  David is an amazing guy. He's an independent musician. He sings... He writes... He produces his own songs... He even produces songs for other Youtubers too!  Isn't that cool?? An Asian dude with a big talent- that's what he is.  Well, enough with the intro let's just listen to the song... :) 

video

Oh, tonight I'm feeling fine
I'm alone, just wasting time
No Friday movie nights
Or romantic candle lights

I'm just having conversations
With the thoughts in my head
All I hear are angels crying
Oh, won't they just sing instead
It would be wrong for me to say

I don't need that girl by my side
I don't need that girl in my life
I don't want to talk it out
Or hold her when she cries

I don't want to say she's my kind
I don't want to say that she's mine
I don't want to tell her that
I love her more than life
More than life, Yeah
Love her more than life
Yeah, yeah, yeah

Honestly, this won't do
How is she doing?
I tell myself I'm feeling swell
But I know I'm such a fool

I could take it as a new beginning
But you know I don't feel that way
Who will take all this pain away?
I know it's wrong for me to say
I don't need that girl by my side
I don't need that girl in my life
I don't want to talk it out
Or hold her when she cries

I don't want to say she's my kind
I don't want to say that she's mine
I don't want to tell her that
I love her more than life
More than life, Yeah
Love her more than life
Yeah, yeah, yeah

Talk about a sin
Was the day I walked into the other side
I would run back in
I wouldn't waste no time
I know it's wrong for me to say

I don't need that girl by my side
I don't need that girl in my life
I don't want to talk it out
Or hold her when she cries

I don't want to say she's my kind
I don't want to say that she's mine
I don't want to tell her that
I love her more than life
More than life, Yeah
Love her more than life
Yeah, yeah, yeah




Obviously guys, I don't own this song, okay? I'm just sharing it with you.  Oh yeah, please support David by subscribing him on Youtube.  His username is davidchoimusic.  He has just come out with a new album so you might probably want to check that out too~

Y^^ ~Enjoy guys~ ^^Y

A Letter To A Friend...

Dear Shidiey,

What's up bro? Are you okay? Your last letter didn't reflect that you're feeling good. You sounded dreadful. What's wrong?  I thought you're happy with your life there? You know, since you're in the UK, you got all the freedom that you profoundly wanted before. No one's gonna tell you to do this and that...all the DOs and DON'Ts... Everything is all up to you now. Come on...tell me.. what's bugging you my friend?

Yours truly,
Shidi




Dear Shidi,

Hi bro... Yeah, I'm fine...physically. Mentally...spiritually, I'm not. I just don't know.  There's something missing in me.  I just can't figure it out what it is.  I regard myself as a puzzle and a piece of that puzzle...a piece of me is missing.  I have tried to look for it but still, it's nowhere to be found.  Perhaps I didn't really try my best to search for it... or maybe I just didn't really open my eyes widely enough.  I don't know bro.  I'm kinda lost right now.  If only I could see the 'light' that everyone has been looking for.  If only my heart could see it. If only I could catch that light and hold it firmly in my hand.  If only I could lock it inside of me and never let it go again... Oh, life would be so much better for me right now.  Huh... *sigh*... Guess I'm just making things even more complicated, right?  I wish I have all the right words to tell you now.  Unfortunately, it's not that simple. You know what I mean. Well, people often say that life sometimes isn't always good to us.  Are they even sure about this?  Life has ALWAYS been good to us.  It's just us who are blind enough to realise it... and the sad part is, I'm in the middle of it. Can you believe that? Lost in the pitch dark night with nothing to light my way.  I know this is getting nowhere for you.  I'll just end this here. Thanks for listening pal. Appreciate it. Looking forward to hearing from you soon. Till then, take care.

Yours sincerely,
Shidiey

 

Wednesday, 15 September 2010

Alhamdulillah...


Alhamdulillah... 
Hari ini adalah hari ke-2 aku berpuasa dalam bulan Syawal. Hopefully, Allah SWT will give me the opportunity and the strength to fast again tomorrow. Amin...

Alhamdulillah...
Aku bersyukur kerana pagi tadi aku telah dibangkitkan drpd 'mati kecil'.  Bayangkan seandainya aku telah benar2 terlelap buat selama2nya, mesti aku akan rasa menyesal kerana aku tahu amalan ku masih belum cukup lagi untuk menyelamatkan aku drpd azab & seksaan di akhirat kelak. Nauzubillahhiminzalik... 

Alhamdulillah...
Aku rasa bertuah kerana mempunyai rakan2 yang sentiasa memberi sokongan & dorongan kepada ku selama ini. Dalam senang ataupun susah, mereka sentiasa membimbing aku.  Jika aku hanyut dalam lautan yg bergelora, mereka ada untuk menyelamatkan aku.  Walaupun agak susah untuk mencari sahabat yg sejati, namun aku percaya tetap akan ada satu di dalam seribu. InsyaAllah...



Alhamdulillah... 
Sudah berbulan lamanya aku tidak merasakan nikmat solat fardhu berjemaah. Maksud aku, solat fardhu 5 waktu sehari & semalam.  Sebentar tadi, sahabatku Nizam menziarahiku.  Ku sambut kehadirannya dgn hidangan kuih raya dan segelas air Robinson.  Walaupun agak simple tapi at least aku cuba untuk meraikan beliau. Pelbagai topik yg kami bicarakan. Dari permainan video hinggalah mengenai junior2 kami yg bakal menyertai kami di Kg. Marjon ini tidak lama lagi.  Sedang asyik bercerita, tiba2 suara azan berkumandang dari corong laptop aku.  Telah masuk waktu Isyak rupanya. Aku pun mengajak beliau utk solat berjemaah bersama. Waaaahh... sungguh seronok dpt bersama2 menegakkan tiang agama.  The feeling is just indescribable...Sudah terlalu lama aku tidak merasakan perasaan seperti itu. Nizam, terima kasih kerana sudi mengunjungi ku di 'teratak' kecil ku ini. Ku amat menghargainya. 

Alhamdulillah...
Ini merupakan entry yg ke-2 di dalam blog ini. Nampaknya, telah ada peningkatan. Ini suatu kebanggaan buat diriku kerana aku tidak pernah menghabiskan masa menulis sesuatu selain daripada memenuhi tuntutan2 akademik.  Aku kena raikan kejayaan ini. Mungkin dengan bermain FIFA 10 di Xbox 360 slim ku yg baru? Hurm...*tersengih*...

Thanks for reading guys. InsyaAllah, I'll write again tomorrow. Assalamualaikum wbt...Peace be upon you...      

01:05 a.m.

It's 01.05 a.m. on Wednesday morning.  I couldn't sleep. Well, it's not that I couldn't, it's because I didn't want to. Doesn't make any sense, does it? This is the first time I'm writing something in a blog...is it in or on?? whatever...  Wait a second...it's not actually my first time. I did have a blog before..on Friendster. Are people still using that? I mean, since we're already addicted to Facebook (sorry for all the Friendster lovers out there).  It's probably wise to stick to merely one social network website. Unless you have multiple hands and brains to function at the same time...Then, only then, it'll be a different story.
Oh yeah, I don't really like to write so forgive me if I have somehow broken any of the writing codes, ethics, or whatever you guys want to call it. I'm just the new kid on the block. I need some guidance from all the experienced bloggers.  Yeah, you guys. Who else? Well, this is crap... *smirk*... Sorry guys. Just my first time. I still don't know what to write in here. If you guys have any suggestions, please share them with me. I'll be more than glad to listen (to read).. hehe.. :)
That's all for now... Thanks...